ostrze noża

Ostrzenie noży

Ostrzenie noży standardowe wykonujemy na szwedzkich maszynach wolnoobrotowych chłodzonych wodą firmy Tormek. Dzięki tym maszynom możemy dokładnie ustawić kąt ostrzenia, wyrównać lub na nowo wyprowadzić krawędź tnącą  noża. Dzięki chłodzeniu wodą wasze noże są bezpieczne i nie grozi im przegranie lub rozhartowanie.

Takie ostrzenie z pewnością pomoże waszym domowym nożom. 

Naostrzoną krawędź noża wykańczamy poprzez honing na specjalnym kompozytowym kole i stroping na dwóch rodzajach skóry bydlęcej. 

Ostrzenie ręczne wykonujemy na kamieniach wodnych.

Używamy do tego kamieni wielu sprawdzonych firm, w tym: Shapton, Naniwa, Minosharp oraz King. W trakcie ostrzenia na każdym etapie kamienie wymieniamy na takie o coraz wyższej gradacji, aż do etapu polerowania. W przypadku indywidualnych potrzeb na kamieniach możemy też ścieniować boki noża. Taka usługa jest potrzebna przy bardzo zużytych nożach.

Ostrzenie ręczne doradzamy w przypadku noży z twardej stali oraz noży japońskich.

Jeśli nóż ma widoczne rysy po traktowaniu stalką lub od użytkowania, to jesteśmy w stanie je zniwelować poprzez delikatne ścieranie za pomocą pasków z papierów ściernych, również stosując zasadę coraz wyższej gradacji.

Dla celów konserwacji noża możemy zastosować specjalne oleje, możemy też podkleić wypadającą rękojeść oraz odrestaurować rączkę poprzez starcie wierzchniej warstwy, wypolerowanie i naolejowanie.